BROUŠENÍ NOŽŮ
Kuchyňské nože klasické
- Převážná většina dnes prodávaných kuchyňských nožů je vyráběna lisováním a následným vybrušováním do požadovaného tvaru dosahující maximální tvrdosti do 60HRC
- Klasické kuchyňské nože jsou broušeny pod úhlem 15° kdy je dosaženo nejvyšší ostrosti a stálosti ostří
- Broušení probíhá orovnáním ostří, samotným broušením ve vodní lázni na kameni o zrnitosti 400 a závěrečným lapováním
Nože kované
- Tradiční cestou kované nože kovářem s tvrdostí přesahující 60HRC
- Nože ve vysoké kvalitě broušené pod úhlem 10°u kuchyňských nožů a 20°u ostatních provedení
- Broušení probíhá ve vodní lázni na kameni o zrnitosti 400 a závěrečným lapováním
- Dbáme na dodržení linie ostří nože a minimálním úběru oceli
Nože sportovní, lovecké a bojové
- Tento druh nožů je podobně jako nože klasické vyráběn lisováním a následným vybrušováním do požadovaného tvaru. Pro větší houževnatost je do oceli často přidávaná příměs pro větší odolnost
- Tento druh nožů brousíme na 25°až 20°a využíváme různé tvary brusných kotoučů
- Broušení probíhá ve vodní lázni na kameni o zrnitosti 400 a závěrečným lapováním
Nože keramické
- Keramické nože jsou vyráběny spékáním oxidu zirkoničitého, kdy se dosahuje obrovské tvrdosti, negativní vlastnost je pak extrémní křehkost
- Tyto nože mají tvrdost 8 (Mohsova stupnice) a proto jsou broušeny na diamantovém brusném kotouči o tvrdosti 10 (Ms)
- Broušení za stálého chlazení na DIA kotouči o zrnitosti 240
Nože steakové a na krájení chleba
- Nožů se zuby je bezpočet druhů a tvarů včetně různosti zubů
- Nože na chléb, ale stejně tak steakové nože brousíme od 2 mm velikosti zubu
- Broušení probíhá ve vodní lázni na kamenech o různých průměrech a závěrečným lapováním