BROUŠENÍ NOŽŮ

Kuchyňské nože klasické

  • Převážná většina dnes prodávaných kuchyňských nožů je vyráběna lisováním a následným vybrušováním do požadovaného tvaru dosahující maximální tvrdosti do 60HRC
  • Klasické kuchyňské nože jsou broušeny pod úhlem 15° kdy je dosaženo nejvyšší ostrosti a stálosti ostří
  • Broušení probíhá orovnáním ostří, samotným broušením ve vodní lázni na kameni o zrnitosti 400 a závěrečným lapováním

Nože kované

  • Tradiční cestou kované nože kovářem s tvrdostí přesahující 60HRC
  • Nože ve vysoké kvalitě broušené pod úhlem 10°u kuchyňských nožů a 20°u ostatních provedení
  • Broušení probíhá ve vodní lázni na kameni o zrnitosti 400 a závěrečným lapováním
  • Dbáme na dodržení linie ostří nože a minimálním úběru oceli

Nože sportovní, lovecké a bojové

  • Tento druh nožů je podobně jako nože klasické vyráběn lisováním a následným vybrušováním do požadovaného tvaru. Pro větší houževnatost je do oceli často přidávaná příměs pro větší odolnost
  • Tento druh nožů brousíme na 25°až 20°a využíváme různé tvary brusných kotoučů
  • Broušení probíhá ve vodní lázni na kameni o zrnitosti 400 a závěrečným lapováním

Nože keramické

  • Keramické nože jsou vyráběny spékáním oxidu zirkoničitého, kdy se dosahuje obrovské tvrdosti, negativní vlastnost je pak extrémní křehkost
  • Tyto nože mají tvrdost 8 (Mohsova stupnice) a proto jsou broušeny na diamantovém brusném kotouči o tvrdosti 10 (Ms)
  • Broušení za stálého chlazení na DIA kotouči o zrnitosti 240

Nože steakové a na krájení chleba

  • Nožů se zuby je bezpočet druhů a tvarů včetně různosti zubů
  • Nože na chléb, ale stejně tak steakové nože brousíme od 2 mm velikosti zubu
  • Broušení probíhá ve vodní lázni na kamenech o různých průměrech a závěrečným lapováním